PCO??

har fått en fråga av väldigt många vad PCO är för något så jag tänkte att jag lägger ut en text som jag lånat från en hemsida.
http://www.geocities.com/susss.geo/vader.html



 

PCO, PCOS

Polycystiska ovarier, Polycystiskt ovarialsyndrom

Polycystic Ovary Syndrome, Polycystic Ovarian Syndrome, Stein-Leventhal Syndrome


 

(Grekiska) polys [mången, mycken] + kystis [blåsa]
+ (latin) ovarium [äggstock]



 

PCO blev diagnostiserat för första gången 1935(1905?) av läkarna Stein och Leventhal.

Det beräknas att ca 10% av alla kvinnor i fertil ålder har PCO.

PCO består av en mängd olika symptom, som hos kvinnor med PCO är mer eller mindre framträdande.

Det mest centrala är den uteblivna ägglossningen[anovulation]. Äggstockarna är förstorade och i stället för att ägg bildas innehåller de många vätskefulla blåsor (cystor). Cystorna som är högst 8 mm i diameter och behöver inte tas bort, de innebär inte heller en ökad risk för cancer. I och med att ingen ägg bildas, det blir vätskefyllda cystor i stället, kan kvinnorna inte heller bli gravida. Ibland får kvinnor med PCO ägglossning i alla fall, och då kan de även bli gravida.

Risken för att få missfall är högre än normalt.

Menstruationen uteblir helt [amenorré] hos ca 55-70 % av kvinnorna, och kommer glest med ojämna mellanrum [oligomenorré] hos de flesta övriga.

Både halten av manliga könshormoner [androgener] bl.a. testosteron och halten av kvinnliga könshormoner [östradiol] är förhöjda. I och med att ingen ägglossning sker bildas heller ingen gulkropp [corpus luteum], vilket medför att det andra kvinnliga könshormonet [progesteron] inte produceras.

Östronet bildas i kvinnans fettväv, i stället för i äggstockarna.

Halten av fritt testosteron är mycket högre än normalt eftersom det hormontransporterande äggviteämnet SHBG i blodplastma är för lågt. De höga testosteronnivåerna leder till en hämning av follikelutveckling och ägglossning, ökad hårväxt av manlig typ [hirsutism] hos ca 70 % av kvinnor med PCO och övervikt [obesitas]hos ca 40-50 %. Övervikten är av manlig typ och sitter främst runt magen.

Övervikten medför att mer östradiol bildas, vilket påverkar hormonbalansen negativt. Pga detta lider många kvinnor av acne (främst i ansiktet men även på t ex bröst och lår). Andra symptom hos kvinnor med ?hyperandrogenic syndromes? är t ex "acanthosis nigricans", symetriska, sammetsliknande, gråbruna pigmentförändringar som uppträder främst på nacken, axlarna och ljumsklarna.

En del kvinnor har en minskad känslighet för insulin [hyperinsulinemia], och risken för att utveckla diabetes [diabetes mellitus] är kraftigt höjd.

Risken att få hjärt-och kärlsjukdomar ökar pga övervikt och högt blodtryck.

PCO diagnostiseras t ex genom hormonanalyser i blodet eller genom en ultraljudsundersökning.

Behandlingen av kvinnor med PCO sker genom medicinsk stimulering till ägglossning för kvinnor som vill ha barn. I de fall detta inte fungerar kan en kirurgisk behandling användas; laparoskopisk värmebehandling med diatermi eller genom kilresektion, då ett kilformat parti skärs bort ur äggstockarna genom bukoperation. PCO är en av de vanligaste orsakerna bakom ofrivillig barnlöshet hos kvinnor.

Kvinnor som inte vill bli gravida behandlas med progesteron vilket medför att menstruationerna blir regelbundna och även medför en minskad risk för cancer i livmoderkroppen.


Kommentarer
Postat av: Carolina

Du och Elin har blivit utmanade i min blogg :) kram

2009-05-29 @ 11:29:46
URL: http://carolina1979.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0